Tips voor het leggen van een PVC of laminaat vloer

Het leggen van een nieuwe vloer kan een verfrissende upgrade zijn voor je huis. PVC- en laminaatvloeren zijn tegenwoordig populair vanwege hun duurzaamheid, eenvoudige installatie en stijlvolle uitstraling. Of je nu een ervaren doe-het-zelver bent of net begint, deze praktische gids helpt je bij het leggen van een PVC- of laminaatvloer. We zullen de stappen doorlopen en waardevolle tips delen om een professioneel resultaat te bereiken.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met het leggen van je nieuwe vloer, moet je ervoor zorgen dat de ondervloer schoon, droog en vlak is. Verwijder eventuele oude vloerbedekking, tapijt of losse delen van de ondervloer. Vul eventuele gaten of scheuren op en zorg ervoor dat de vloer volledig egaal is.

Stap 2: Acclimatisatie van de vloer

PVC- en laminaatvloeren zijn gevoelig voor temperatuur en vochtigheid. Laat de vloerpanelen daarom minstens 48 uur in de ruimte rusten waar ze geïnstalleerd zullen worden. Dit zorgt ervoor dat het materiaal, zoals een eiken PVC vloer, zich kan aanpassen aan de omstandigheden in de ruimte.

Stap 3: Leggen van de ondervloer

Een ondervloer is essentieel om geluid te verminderen, oneffenheden op te vangen en vocht te blokkeren. Plaats de ondervloer volgens de instructies van de fabrikant en zorg ervoor dat de panelen goed op elkaar aansluiten. Bevestig ze indien nodig met tape.

Stap 4: Plaatsen van de vloerpanelen

Begin in een hoek van de kamer en leg de eerste rij panelen met de groefzijde tegen de muur. Zorg voor een kleine speling van ongeveer 1 cm tussen de panelen en de muur om uitzetting mogelijk te maken. Werk van links naar rechts en klik de panelen stevig in elkaar. Herhaal dit voor de volgende rijen, waarbij je de panelen in een hoek van 30 graden kantelt en vervolgens laat zakken om ze in elkaar te klikken. Bij goedkoop visgraat laminaat zal je de vloer op een andere manier moeten plaatsen, dus kijk altijd goed wat voor soort vorm je wilt. 

Stap 5: Afwerking

Wanneer je de vloer hebt gelegd, is het tijd voor de afwerking. Bevestig plinten aan de muren om de randen van de vloerpanelen te bedekken. Zorg ervoor dat de plinten goed passen en bevestig ze stevig met spijkers of montagekit. Eventuele open ruimtes tussen de vloer en de muur kunnen worden afgedekt met plinten of kit. Op die manier zorg je dat je vloer er op het best uit ziet.