Waar moet je op letten bij buitendeurbeslag kopen?

Wanneer je voor de taak staat om buitendeurbeslag te kopen, lijkt dit misschien een eenvoudige klus. Maar het tegendeel is waar. Buitendeurbeslag is niet alleen een functioneel onderdeel van je deur, het is ook een belangrijk aspect van de uitstraling van je huis. Daarom is het essentieel om met een aantal belangrijke factoren rekening te houden voordat je een keuze maakt. In dit artikel geef ik je een overzicht van de belangrijkste punten waar je op moet letten.

  1. Veiligheid staat voorop

Het belangrijkste aspect van buitendeurbeslag is de veiligheid. Kies voor beslag met een SKG-keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw). Dit keurmerk geeft aan hoe inbraakwerend het beslag is. Beslag met een SKG**- of SKG***-keurmerk biedt de beste bescherming tegen inbraakpogingen. Het is ook aan te raden om te kiezen voor een cilinder die beschermd is tegen kerntrekken, een populaire inbraakmethode.

  1. Materiaalkeuze: Duurzaamheid en Onderhoud

Deurbeslag kopen kan in verschillende materialen, zoals roestvrijstaal (RVS), messing, brons, zink en aluminium. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is RVS modern en onderhoudsarm, terwijl messing een klassieke uitstraling heeft maar meer onderhoud vergt. Denk na over de duurzaamheid van het materia

al en hoeveel onderhoud je bereid bent te plegen. In kustgebieden, waar zilte lucht corrosie kan veroorzaken, is het bijvoorbeeld verstandig om te kiezen voor corrosiebestendig materiaal zoals RVS of speciaal behandeld metaal.

  1. Stijl en uitstraling

Het design van het buitendeurbeslag moet passen bij de stijl van je woning. Of je nu een moderne, traditionele of een landelijke woning hebt, het beslag speelt een significante rol in het totaalbeeld. Een strakke RVS-handgreep past bijvoorbeeld perfect bij een moderne woning, terwijl een sierlijk bronzen handvat beter past bij een klassiek huis. Bedenk ook hoe het beslag samengaat met andere elementen aan de buitenkant van je huis, zoals de brievenbus, de huisnummers en de buitenverlichting.

  1. Ergonomie en gebruiksgemak

Hoe voelen de deurklinken aan in je hand? Is het makkelijk te gebruiken voor alle leden van het gezin, inclusief kinderen en ouderen? Ergonomie is een belangrijk aspect, vooral als je bedenkt dat je het buitendeurbeslag meerdere keren per dag gebruikt. Kies voor een handvat dat comfortabel in de hand ligt en dat soepel werkt.

  1. Prijs-kwaliteitverhouding

De prijs van buitendeurbeslag kan sterk variƫren. Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor het goedkoopste optie te gaan, is het belangrijk om de kwaliteit niet uit het oog te verliezen. Goedkoop kan uiteindelijk duurkoop zijn, vooral als je na een paar jaar het beslag moet vervangen omdat het niet meer goed functioneert of zijn uitstraling verloren heeft. Investeer in kwalitatief goed beslag dat jaren meegaat.

  1. Installatie en onderhoud

Overweeg of je het buitendeurbeslag zelf gaat installeren of dat je het door een professional laat doen. Sommige soorten beslag kunnen complex zijn om te installeren, vooral als het gaat om veiligheidsbeslag met meerpuntssluitingen. Zorg ook dat je weet hoe je het beslag moet onderhouden. Sommige materialen vereisen regelmatig onderhoud om hun uitstraling en functionaliteit te behouden. Lees de onderhoudsinstructies zorgvuldig door en volg deze op om de levensduur van je buitendeurbeslag te verlengen.

  1. Compatibiliteit met je deur

Het is essentieel om te controleren of het buitendeurbeslag compatibel is met je deur. Dit betekent niet alleen dat het fysiek past, maar ook dat het past bij het type en het gewicht van de deur. Zware deuren vereisen bijvoorbeeld robuuster beslag. Let ook op de dikte van je deur en de afstand tussen het krukgat en het cilindergat (de PC-maat). Zorg ervoor dat het nieuwe beslag overeenkomt met deze afmetingen.

  1. Duurzaamheid en milieuoverwegingen

Duurzaamheid is een steeds belangrijker wordend aspect. Sommige fabrikanten bieden milieuvriendelijk geproduceerd deurbeslag aan, gemaakt van gerecyclede of duurzame materialen. Als je milieubewust bent, kan dit een belangrijke overwegingsfactor zijn.

  1. Garantie en service

Kijk naar de garantie die wordt geboden op het buitendeurbeslag. Een lange garantieperiode kan een indicatie zijn van de kwaliteit en duurzaamheid van het product. Controleer ook wat de garantie precies dekt. Daarnaast is het handig om te weten wat voor soort klantenservice en na-verkoopondersteuning de fabrikant of winkel biedt.