Waar moet je rekening mee houden tijdens het plaatsen van een schutting?

Als jij van plan bent om een schutting in je tuin te plaatsen, dan is het van belang dat je goed voorbereid te werk gaat. Een schutting plaatsen lijkt misschien een eenvoudige klus, maar er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je schutting niet alleen mooi, maar ook duurzaam en functioneel is. In dit blogartikel bespreek ik de belangrijkste overwegingen en tips die jou helpen bij het plaatsen van een schutting.

  1. Bepaal het Doel van je Schutting

Voordat je begint, vraag jezelf af: wat is het hoofddoel van de schutting? Wil je meer privacy, bescherming tegen wind, geluidsisolatie of is het puur een esthetische toevoeging aan je tuin? Het doel bepaalt mede het type schutting dat je kiest. Voor privacy zijn hogere, dichte schuttingen ideaal, terwijl een decoratieve schutting vaak lager en met meer open ruimtes is.

  1. Kies het Juiste Materiaal

Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor schuttingen, zoals hout, metaal, composiet en beton. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen qua duurzaamheid, onderhoud, prijs en uitstraling. Hout geeft bijvoorbeeld een natuurlijke look, maar vereist meer onderhoud dan composiet of metaal. Overweeg wat het beste past bij de stijl van je tuin en hoeveel tijd en geld je wilt besteden aan onderhoud.

  1. Check Lokale Regelgeving en Vergunningen

Voordat je de schutting plaatst, is het belangrijk om te checken of je een bouwvergunning nodig hebt. De regelgeving kan verschillen per gemeente. Informeer bij jouw gemeente naar de specifieke regels over de hoogte en locatie van schuttingen. Dit voorkomt problemen achteraf.

  1. Overleg met je Buren

Het plaatsen van een schutting kan invloed hebben op je buren. Het is verstandig en vaak ook wettelijk vereist om vooraf met hen te overleggen, vooral als de schutting op de erfgrens komt te staan. Dit kan toekomstige conflicten voorkomen.

  1. Bepaal de Juiste Locatie en Hoogte

De locatie en hoogte van de schutting zijn cruciaal. Zorg ervoor dat de schutting niet te dicht bij grote bomen staat, want wortels en overhangende takken kunnen schade veroorzaken. Daarnaast is de hoogte van de schutting afhankelijk van je doel en de lokale regelgeving. Een te hoge schutting kan zonlicht in je eigen of de buurman’s tuin blokkeren.

  1. Zorg voor een Degelijke Fundament

Een stevig fundament is essentieel voor de levensduur van je schutting. Afhankelijk van het type schutting en de bodemgesteldheid van je tuin, kun je kiezen voor verschillende funderingstechnieken, zoals betonpoeren of paalhouders. Zorg ervoor dat het fundament diep genoeg is om vorstschade te voorkomen.

  1. Houd Rekening met Weersinvloeden

Plaats de schutting met het oog op de heersende windrichting. Een schutting die loodrecht op de wind staat, vangt veel wind en kan daardoor sneller beschadigen. Door de schutting iets schuin te plaatsen of met winddoorlatende elementen te werken, kun je de winddruk verminderen.

  1. Doe-het-zelf of Professional?

Vraag jezelf af of je de vaardigheden en het gereedschap hebt om zelf een schutting te plaatsen. Het lijkt misschien eenvoudig, maar een goede plaatsing vereist nauwkeurigheid en ervaring. Overweeg om een professional, zoals Van Viegen Bouwmaterialen in te schakelen als je twijfelt.

  1. Onderhoud is Cruciaal

Na het plaatsen van de schutting is regelmatig onderhoud belangrijk om de levensduur te verlengen. Houten schuttingen moeten bijvoorbeeld regelmatig worden behandeld tegen houtrot en schimmels. Metalen en composiet schuttingen vereisen minder onderhoud, maar moeten wel regelmatig worden schoongemaakt.

  1. Denk aan de Finishing Touch

Tot slot, denk aan de afwerking. Je kunt je schutting personaliseren met planten, verlichting of decoratieve elementen. Dit maakt de schutting niet alleen een functionele, maar ook een esthetische toevoeging aan je tuin.

Het plaatsen van een schutting is een project dat zorgvuldige planning en overweging vereist. Door rekening te houden met deze punten, zorg je ervoor dat je schutting een waardevolle toevoeging is aan je tuin die jarenlang meegaat. Vergeet niet dat een goed geplaatste en onderhouden schutting niet alleen privacy biedt, maar ook de uitstraling en waarde van je eigendom kan verhogen.